Akciók
  Webáruház
  Bemutatkozás
  Kelengyelista
  Elérhetőségeink
  Fotóalbum
  Hírek aktualitások
  Vásárlói tájékoztató
   
  Honlap karbantartás és
tárhely szolgáltatás: Domain
Regisztráció Kft.
   
 
HÍREK, AKTUALITÁSOK
 
Oldalunkat Interner Exlporer böngészőre optimalizáltuk, a tökéletes használat érdekében, kérjük ezt használja!


Tisztelt Vásárlóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy üzletünk 2010.01.04-től a „Felicitas” Kft. szerződött partnereként az ingyenes Várandós Mamacsomag és Újszülött Babacsomag kiadását biztosítja minden kedves jogosult kismama és anyuka számára. Kérem, hogy vegyék igénybe szolgáltatásunkat. Mindenkit szeretettel várunk. Üdvözlettel: Babadiszkont.
Néhány tanács az újszülött otthoni ellátásához.

A kisbabát, általában születése után néhány nappal később hazaviszik a szülők az újszülött osztályról. Akik ilyenkor rendkívül boldog örömteli érzésekkel gazdagabban érkeznek haza a meghitt családi otthonba. Itt a rokonság és a barátok gratulációját fogadva büszkén hangoztatják mindenkinek, hogy  ".gyönyörű kisbabánk született".

Persze egy újszülött rengeteg odafigyelést és törődést igényel. Hogyan szoptassuk, hogyan fürdessük, hogyan pelenkázzuk, hogyan vigasztaljuk meg kisbabánkat, ha sír?
Ilyen és ehhez hasonló kérdések gyakran fogalmazódnak meg a kezdő szülőkben az otthonlét első napjaiban. Az alábbiakban ezek közül, ha megengedik, (mint kétgyermekes apuka), a pelenkázáshoz és a fürdetéshez szeretnék néhány hasznos és praktikus tanácsot adni.

 

Még a baba megszületése előtt érdemes kialakítani a tisztába tevéshez egy olyan helyet a gyerekszobában, ahol kényelmesen és meghajlás nélkül pelenkázhatjuk gyermekünket. Erre a célra legalkalmasabb az úgynevezett pelenkázó szekrény, hiszen ezekből manapság rendkívül sok fajta kapható a piacon.
Üzletünkben, a Babadiszkontban is széles választéka található ezeknek a termékeknek, az egyszerűbb bútorlapos polcozott, ajtós típusoktól kezdve a komolyabb kialakítású fiókos, ajtós, polcozott tömör fenyő modellekig. A legtöbb esetben egy rászerelhető toldaléklapos kiegészítő segítségével bővíthetjük a kisszekrény pelenkázó felületét kb.70-73 cm mélységig, melyet a későbbiek folyamán könnyen leszerelhetünk róla, ily módon egy teljesen hagyományos komódot kapunk. A pelenkázás igen fontos kiegészítője továbbá a pelenkázó betét, (.sokféle színben és méretben kapható a Babadiszkontban), amit a baba alatt használunk ilyenkor. Ezt lehetőség szerint inkább könnyen tisztítható, letörölhető PVC. változatból célszerű kiválasztani. Érdemes a pelenkázó fölé egy fali polcot fölszerelni a falra, olyan magasságra, amit a gyermek nem, de mi könnyedén elérhetünk. Ide elsősorban a baba pelenkázásához szükséges testápolókat és kréméket tehetjük.

Most néhány szó a pelenkázásról: Javasolt az első hetekben használandó pelenkát még a kisbaba megszületése előtt beszerezni. Alapvetően kétfajta pelenkát különböztetünk meg. Ez a textil "Tetra" és az egyszer használható pelenkák, bár mostanság a piacon beszerezhetőek  mosható nadrágpelenkák is pl. "Monapel" (a Babadiszkontban kedvező árban és nagy választékban lehet a őket megvásárolni a vezető gyártók termékei közül).

 

"Tetra" textil pelenka: Ha ezt, a szinte mindenki által jól ismert változatot választjuk, célszerű legalább 20-30 db-t beszerezni. Ebben az esetben szükségünk lesz még megkötős pelenkavédőre és gumibugyira is, hogy hatékonyan tudjuk használni a tisztába tevés során. Előnye, hogy magas hőfokon is könnyen tisztítható, emiatt egy darabot belőle számtalanszor felhasználhatunk, így jobban megóvhatjuk környezetünket a kevesebb hulladékképződés miatt.

Egyszer használatos pelenka: Más szóval eldobható nadrágpelenkák. Ezek közül először a legkisebb 2-5 kg. úgynevezett "new born" újszülött változatból javasolt vásárolni néhány csomaggal pl: Libero, Pampers, Fixies.  Ahogy növekedik a kisbaba, a súlyának megfelelően mindig egyre nagyobb pelenkára lesz szükség. Ezeknek a beszerzése nem okozhat problémát számunkra, hiszen a piacon nemcsak az előzőekben említett kisméretű, tépőzárasan rögzíthető, de akár az elég nagyméretű 20-25 kg.-ig használható, deréknál gumisan fixálódó "Up'n Go" változatból is bő a kínálat. Ezt már akár álló helyzetben is ráadhatjuk gyermekünkre, pelenkacserénél pedig egy mozdulattal eltéphető, így könnyen eltávolítható. Ezeknek a termékeknek előnye a rendkívül könnyű és praktikus használat, míg hátránya a magas hulladék képződés. Fontos tudni azt is, hogy mindig célszerű éjszakára nagyobb nedvszívó képességű pelenkát választani, a békésen átaludt éjszakák érdekében.

"Monapel" mosható nadrágpelenka: Viszonylagosan új fejlesztésű termék, mely két fajta változatban kapható. Egyik esetben a méret nélküli mosható betét és a különböző méretekben kapható vízhatlan külső képez teljes egységet, míg a másik esetben a különböző méretben kapható, egybekombinált külső-belső választható. Ez a környezetbarát pelenka egyesíti a praktikus használhatóságot,  a könnyű kezelhetőséggel oly módon, hogy használata során nem fog sok hulladék képződni, miközben élvezhetjük a nadrágpelenkák által nyújtott előnyöket.
A pelenka rögzítésénél nagyon fontos, hogy ne legyen túl szoros, de túl laza sem lehet. Általában a bőség akkor jó, ha fölrakás után még egy újunk bele fér a pelenkába. Ilyenkor még figyeljünk arra is, hogy ha szükséges igazítsuk meg a combon lévő fodrocskákat, mert ha nem zárnak rendesen a nedvesség kiszivárog a pelusból.

A reggeli ébredés után mindig tegyük tisztába a babát. Napközben is célszerű ezt a műveletet etetések előtt elvégezni, így rendszerességre szoktathatjuk gyermekünket. Etetés után nem célszerű pelenkáznunk, mert a legtöbb baba ilyenkor már elalszik, és csak megzavarnánk, nyűgössé tennénk, ha felkeltenénk. Még akkor sincs nagy baj, ha netán egy kis kaki kerül a pelenkába, mert az általában nem csípi ki a bőrét a következő tisztába tételig. Viszont az éjszakai etetések során mindig nézzünk bele a pelenkába, és amennyiben szükséges gyorsan cseréljük ki, hogy minél hamarabb visszaaludhasson kisbabánk.

Alapvető higiénia, hogy mindig csak tiszta kézzel pelenkázzunk. A hosszú köröm és a nagyon érdes kéz sem jó, mert amellett, hogy erre érzékeny a baba bőre, karmolást is okozhat. A tisztába tétel során a popsi bőrének lemosásánál használhatunk kéz meleg vizes vattát, vagy törlőkendőt is. Nagyon jók a vastag textiles, gyógynövényes pl. Aloe verával, körömvirággal, esetleg kamilla kivonattal átitatott változatok, ez utóbbi alkalmazása azonban néha kissé irritálhatja az újszülött bőrét. (A Babadiszkontban kedvező árban és nagy választékban kaphatóak ezek a törlőkendők).

A tisztítás és szárazra törlés után mindig használjunk popsi törlő kenőcsöt, mellyel jól kenjük be a kisbaba érzékeny bőrét. A piacon több fajta gyógynövényes és egyéb változatok is vannak, ha szükséges használhatunk gyógyszertári kevert kenőcsöt is. Ezeknek a kenőcsöknek használata bizonyos esetekben jobb, mintha hintőport használnánk, mivel ez nedvességgel érintkezve csomósodhat. (A Babadiszkontban kedvező árban és nagy választékban kaphatóak ezek a popsi kenőcsök és hintőporok).


Kellő figyelmet fordítsunk a köldökcsonk tisztítására főleg az első napokban, amíg nem szárad le. Ezt a műveletet minden pelenkázásnál és fürdetésnél szükséges elvégezni. A tisztítás során emeljük meg a csonkot és alkoholba mártott fültisztító pálcikával törüljük ki az alatta összegyűlt váladékot. Az sem baj, ha esetleg ilyenkor sír a baba, mivel a köldökcsonk nem fáj, nyugodtan törölhetjük. Végezetül az így megtisztított köldökcsonkra "hehachlorophenes" hintőport szórjunk.
A babaápolás fontos fázisa a fürdetés,
melyet a nap bármely szakában elvégezhetünk, de célszerű az esti etetés előtt fürdetnünk, mivel egyrészt nagyon jól ellazítja a babát, másrészt megtanulja, hogy jön a vacsora, azután meg irány az ágy, így talán később sem lesz gond az esti lefekvéssel.
Kezdetben a kisbaba számára leginkább a babakádban történő fürdetés ajánlott melyet általában a gyerekszobában, vagy a fürdőszobában végezhetünk el. Ilyenkor használhatunk hozzá kádállványt, mely összecsukható vagy épen normál fürdőkádra helyezhető változatból választható. Ezen kívül elterjedt a modernebb fürdető-pelenkázó állványok, vagy a pelenkázó szekrények használata is. Ez utóbbiakat későbbiekben hagyományos pakolós kisszekrényekké is átalakíthatjuk. (A Babadiszkontban kedvező árban és nagy választékban kaphatóak sima normál, vagy komolyabb, akár belső ortopéd ülőhelyzettel, babatartóval felszerelt gyermekkádak, fürdető-pelenkázó állványok és fürdető-pelenkázó szekrények). Egyébként mindegy, hol történik a fürdetés a lényeg, hogy ilyenkor készítsünk ki minden olyan dolgot, amire szükségünk lehet előtte, alatta és utána. Ezeket a terméket (pl: fürdőlepedő, babaruha, hálózsák, testápoló kellékek, pelenka) lehetőleg a fürdetés helye körül, kezünk közelében helyezzük el egy polcra vagy épen a pelenkázóra. És még néhány tanács:

 Fürdetéskor a szoba hőmérséklete legalább 24 oC, míg a fürdővízé 34-37 oC kell  hogy legyen. A víz hőmérsékletét "népi módszerrel" akár kezünkkel is ellenőrizhetjük, de ha nem vagyunk biztosak benne, akkor használjunk vízhőmérőt. A kiskádba célszerű belehelyezni csúszásgátló gumit, fürdető szivacsot, esetleg babatartót, de ha nincs más a textilpelenka is megteszi. Újszülötteknek eleinte csak kevés vizet engedjünk a kádba, mivel amíg nem esik le a köldökcsonk nem szabad, hogy víz érje. A fürdetés megkezdése előtt a pelenkázón még javasolt babaolajjal átitatott vattával áttörölni a kisbaba hajlatait a nyakon, hónaljban, fül mögött, lágyékhajlatban. Eztán finoman fogjuk meg a babát és tegyük a megfelelően meleg fürdővízbe oly módon, hogy a kis fejét és hátát karunkkal alátámasztjuk, miközben a vállánál villafogással átöleljük. Amennyiben babatartót vagy fürdető szivacsot használunk, bátran fektessük rá a csöppséget, ha nem, fél kézzel mindig fogjuk őt. Ilyenkor a másik kezünkkel gyengéden szappanozzuk be, arcától, szemétől lefelé haladva, miközben óvatosan ügyelünk arra, hogy a szappan vagy a fürdető szembe ne kerüljön. Azután kiemelve a babát a kiskádból tegyük bele egy meleg és puha kapucinos fürdető plédbe. (A Babadiszkontban nagyon kedvező árban és széles választékban kaphatóak különböző méretekben ezek a fürdőlepedők).
Szárazra törlés után hintőporozzuk meg a kezünket és gyengéden simítsuk el a kisbaba bőrén. Ha van még köldökcsonk, azt is tisztítsuk meg alkohollal, majd hintőporozzuk be.

Végezetül még egy nagyon fontos jó tanács:
Sosem szabad gyermekünket felügyelet nélkül hagynunk, még néhány másodpercre sem a pelenkázón, fürdetésnél babakádban, rács nélküli kiságyban stb. más ehhez hasonló helyeken, hiszen a baj egy pillanat alatt megtörténhet.

Bízom benne, hogy legalább egy picit tudtam segíteni ebben a témában. Remélem, ha még nem járt üzletünkben, hamarosan felkeres minket. Azt már most is megígérhetem, hogy mi a Babadiszkontban mindent megteszünk annak érdekében, hogy Ön is elégedett legyen velünk, így rászolgálva az Önök megtisztelő bizalmára, mert szeretünk vidám és mosolygós arcokat látni, és mert   számunkra a "kisbaba öröme mindennél többet ér". Addig is jó egészséget és további szép napot kívánok üdvözlettel:

Lajos Zoltán
Babadiszkont

Az anyatej védelmet nyújthat a bélfertőzésekkel szemben is »
Az anya felkészíti a magzatot a születésre »